Utfluktsdag – et møte med Andalucisk historie

Mandag, den første dag i Den Norske Skolen, Malagas spanske kulturuke, fikk alle skolens elever dra ut på tur. Småskolen, 1. – 4. klasse var i Mijas Pueblo, Mellomtrinnet, 5. – 7. klasse var i Córdoba og Ungdomstrinnet besøkte Alhambra i Granada. Alle turene inneholdt en raus dose godt planlagt læringsutbytte, i form av rebus, gruppearbeid og guiding.

Granada

Ungdomstrinnets buss stoppet på toppen av Alhambra. Kontaktlærer, og historie-entusiast, Kurt R. Eriksen hadde planlagt et ganske omfattende gruppearbeid på tvers av trinnene.

-Dere må holde dere til gruppa deres, og holde sammen, instruerte Kurt. -Det dere finner ut må dere holde for dere selv, ut over dette er alle hjelpemidler lov. Spør de ansatte, andre turister eller søk svar på internett, var Kurts oppfordring. Så holdt han en liten introduksjons prat om Alhambra som gav en pekepinn mot flere av oppgavesvarene. De som fulgte med fikk dermed et lite fortrinn.

Det ble to timer med intens læring på historisk grunn. Ved hjelp av kart, en infobrosjyre, språkkunnskaper, internett, øyne og bein, hentet elevene inn historiske fakta om Maurerne, Alhambra og Granada. Nesten alle fant fram til møtepunktet etter økten, og det ble tid til en ekstra runde på borgen Alcazaba, den eldste delen av Alhambra.

Retting og gjennomgang av gruppearbeidet ble gjennomført ved at Kurt gikk igjennom svarene og elevene rettet for hverandre. Vinnergruppa hadde jobbet fletta av alle konkurrentene og vant soleklart! Vi gratulerer gruppe to: Stian (9.tr.), Alvi,(10.tr.) Sindre (8.tr.) Helene (9.tr.) og Zagros (10.tr.) med de glitrende resultatene.

Mijas Pueblo

Lærer Teresa Hovland forteller fra barnetrinnets ekskursjon til en hvit, meget tradisjonell landsby i fjellsida over Fuengirola.

-Vi ble sluppet av på Plaza de Constitucion i strålende vårvær. Det var vindstille og blomsterduften lå som et teppe over hele landsbyen. Linda Sakseide delte inn gruppene og hver gruppe fikk en gruppeleder som fikk ansvar for oppgavene. De skulle blant annet spørre en hesteeier på spansk om navn og alder til hesten. Mange prøvde seg og hesteeierne svarte villig, forteller Teresa.
-Gruppene skulle bevege seg over torget og opp til Plaza de Toros, tyrefekterarenaen. På veien opp dit skulle de blant annet telle blomsterpotter og ta bilde av en ekte flamencokjole. På tyrefekterarenaen, fra 1900, fikk vi se mange ulike tyrefekterdrakter og prøve å holde en ekte capote (=tyrefekterkappe). De fikk også vite at det var dyrere å sitte i skyggen enn i sola på truibunen. Etterpå kunne de som ville leke tyr og tyrefekter i selve ringen.
-Etter rebus og tyrefekterbesøk, var hele gjengen innom en lekepark og spiste is. Før bussen kom og hentet oss rakk vi også å besøke Ermita de la Virgende la Pena, kirka som er hugget inn i selve fjellet, avslutter Teresa. 

Córdoba

Nina Dyregrov var en av lærerne som arrangerte tur for mellomtrinnet. Denne elvgruppa fikk besøke den sagnomsuste kulturbyen Córdoba.

-Der trålet vi gatelangs i gamlebyen, spiste lunsj i en fin park og besøkte La Mezquita-Catedral, forteller Nina. Gjennom hele turen tok elevene bilder. De fikk i oppdrag å ta bilder av skulpturer, bygninger, dører, noe “typisk spansk”. Temaene for dagen var “reiseglede” og “landskap”.

-Etter katedralbesøket gikk vi først til Las Tendillas, som er torget midt i sentrum av byen. Videre gikk vi forbi de romanske tempelsøylene, til Plaza de La Corredera. Der spanderte assisterende rektor (og dagens fotograf,) Stefan, iskrem på hele gjengen.
-Før bussturen hjem rakk vi å leke litt ved den den kjente broen Puente Romano, avslutter Nina.
Norskeskolen