Mattedag


Ørjan Rasmussen har laget et matteark elevene skal fylle ut. For å få til det må de bruke seg selv fullt ut.

Hvor lenge, hvor høyt, hvor langt og hvor mye?
En av øvelsene er stille lengde og lengde med tilløp. Hvor mye lenger hopper du med tre steg tilløp? En annen øvelse er å hoppe opp og ned så lenge elevene tror et minutt varer. Hvordan kan man vite det da? – – Du bare teller til seksti i hodet, sier en elev.. Ja hvorfor det mon tro? Siden får elevene måle spenst, vekt og volum.

Dart
Linda Sakseide har rigget opp med dart-skiver og piler i 2. trinns rommet. Høy blinkskive for høye elever, lav blink for de lave. Avstanden er forskjellig for alderen. Elevene konkurrerer mot hverandre. Hvor mange poeng greier du å få med tre kast?
Elevene plusser og summerer.

Tangram
Melissa har klippet og og laminert noen sett med trekanter, firkanter og parallellogram. Her får elevene testet sin visuelle styrke. Oppgaven går ut på å sette sammen geometriske figurer slik at det blir likt som bildene på eksempelarket. Seilbåt, fisk eller fugl? Hvor mange greier du?

De fire regneartene

Hos Karsten Skullerud Gundersen kan elevene velge seg et mattespill og jobbe med pluss- minus- gange- og delestykker. Karsten har funnet frem en god liste med mattespill tilpasset alle nivåer.

Mattestafett
Vigdis har laget grupper med kjegler, og deler gruppa i to lag. Her skal det kastes terning, og så må deltageren løpe til riktig antall kjegler, snu og spurte tilbake. Nå er det om å gjøre å få flest enere, for det vil si kortest løpetur. Terningen er stafettpinnen og det er ingenting å si på innsatsen.

Symmetri

Nina Dyregrov og Frode Langvold har ansvaret for gruppa som jobber med symmetri via iPad. Appen heter symmetry og gir øvelse i å speilvende eller kopiere enkle strektegninger i et rutenett, fascinerende enkelt og vanskelig på en gang.

Knekke koden
Da Vinci koden, er det dramatiske navnet på posten til Margrethe Heyn og Marie Cygnel-Sennerby. Elevene sendes ut i gangene og i skolegården på leit etter geometriske figurer. Man må nemlig finne det rette antallet av hver for å løse mattestykkene på tavla. Hvem finner det riktige svare raskest?


Marius har funnet en firkant vaiende oppe i palma. Gruppa jubler og løper inn til Margrethe med svaret sitt.

Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud

Norskeskolen