Get set train smarter (GSTS)


Forebygger sportsskader
Get Set Train Smarter er en app som er laget for å forebygge sportsskader hos idrettsutøvere.
For en sportsutøver kan det å bli skadet være avgjørende for om man lykkes i sin idrett eller ikke. En skade kan i verste fall ødelegge hele karrieren, men kan kan heldigvis i mange tilfeller unngås. Mange forskningsresultater viser at oppvarmingsøvelser og riktig trening kan avverge over 50% av alle skader. Denne applikasjonen er utviklet av Senter for idrettsskade-forskning ved Norges idrettshøgskole i et samarbeidsprosjekt med IOC.

Varierte interesser
Tiendetrinn har også hatt en gymtime fra før av hvor de har valgt seg en idrett. De arbeider gruppevis to og to, etter interesser og nivå. Elevene har valgt veldig forskjellige idretter. Nå har de mer eller mindre treningsopplegget klart, og jobber selvstendig med øvelsene sine.

Isabel og Kasper (til høyre) er i gang med øvelsene som er anbefalt til sportsgrener hockey. Begge har spilt endel innebandy tidligere. Isabel har spilt litt her i Spania sammen med norske og spanske unge og voksne. Kasper har også spilt litt der han bodde før, men ingen av dem spiller nå lenger.

-Denne appen gir gode tips til bra oppvarming, sier Kasper. Her er det jo ganske hardt underlag å trene på, sier han og forklarer videre hvordan de har tenkt å jobbe denne timen. -Vi velger først en øvelse som ser grei ut, og som vi klarer å gjøre ordentlig uten overbelastning, sier han.

Caroline og Mathilde (til venstre) jobber med øvelser som passer idrettsgrenen Rytmisk Sportsgymnastikk og Crossfit. -Det har vi valgt fordi vi vil bli mykere, sier Caroline. -Og så er det på en måte noe helt annet, noe som vi så og si ikke gjør i gymtimene, og så er det veldig gøy, legger hun til.
-Først skal vi ta planken og så skal vi jobbe med en øvelse som heter Crossfit, sier hun og peker på øvelsesvideoen hun har på iPaden sin. -Det er litt samme øvelse men litt mer avansert.

Yassin og Tom Rino (over) har valgt fotball. De har gjennomført ti minutter med forskjellige beinoppvarmings-øvelser også har de løpt litt. Yassin spiller fotball på fritiden og det har han gjort i over ti år. Han synes derfor at noen av øvelsene er litt lette. -Men det er mange øvelser her som jeg ikke visste at hadde noe med fotball å gjøre, sier han og viser til diverse balanse- og spenstøvelser.

Kommer du til å bruke noen av disse øvelsene selv når du skal trene fotball senere?
– Jeg vet ikke for jeg synes de er litt lette, sier Yassin. -Og noen, sånn ca. 30% av øvelsene gjør vi allerede på trening svarer Yassin.


Over: Tine hjelper Amalie og Marielle med å få til øvelsene sine skikkelig. Jentene har valgt basketball og prøver ut balanseøvelser i to forskjellige vansklighetsnivåer..

Nyttig for egen helse
I ungdomsskolealder blir gode (og dårlige) vaner for egentrening etablert hos elevene, ut ifra hvilke idrettsgrener de
brenner for eller resultatene de ønsker å oppnå kroppslig eller prestasjonsmessig. 
Kroppsøvningslærer Tine Charlotte Thorsteinsen ønsker at det elevene lærer i gymtimene skal gi dem gleder og 
helsegevinster livet igjennom.
- Et av målene med kroppsøvingsfaget er at det skal inspirere til en fysisk aktiv livsstil, sier Tine.  
Jeg håper elevenes evne til å arbeide selvstendig med treningsøvelser i timene vil kunne bidra til at de også ønsker å
være aktive på fritiden. - Jeg synes det er fint at elevene får et bredt øvelsesutvalg, slik at de kan nyttegjøre seg av det
de lærer i kroppsøvingstimene både nå og senere i livet, sier hun.


App-info:Get Set Train Smarter

Slik virker programmet:Velg din sport blant 30 sportsgrener, eller velg den spesifikke kroppsdelen som skal styrkes for å forebygge skade eller øke yteevne. Videre kommer du til en indeksside der du kan plukke demonstrasjonsvideoer støttet av korte beskrivelser over hvordan du gjør øvelsen riktig. Det er flere variasjoner og tre vanskelighetsgrader for hver øvelse. Les mer om Appen her.


Tekst og bilder ved

Nina C. Kaasin Simarud

Norskeskolen