Fra Volda til Malaga for praksis

Høgskulen i Volda har beriket skolen vår med studentressurser i høst. Studentene, som alle høster gode evalueringer fra skolens veiledere, er inne i sitt tredje studieår og vil snart være å treffe som lærere ute i skolenorge. Ved Den Norske Skolen, Malaga har studentene så langt det har vært mulig undervist i hovedfagene de selv har studert, og skaffet seg god og relevant praksiserfaring.

Årets praksisstudenter fra Lærerhøgskulen i Volda, fra venstre: Trygve Mittet Vidnes, Kristina Nøstdahl Haugsbø, Anna Molvær, Trine Ramsvik Stette, Karoline Dyrkorn Alne og Jonas Haugen Myrseth.

Studentene er entusiastiske og gjennomført veldig fornøyde og positive i sine tilbakemeldinger til skolen, både når det gjelder praksisukenes faglige innhold og det sosiale. 

-Vi er blitt inkludert i skolehverdagen på en helt spesiell måte i forhold til tidligere praksisperioder. Alle lærerne og andre ansatte er imøtekommende og hyggelige, vi ble tatt vare på og inkludert i sosiale aktiviteter, og dette setter vi stor pris på! Personlig føler jeg meg allerede som en del av skolen, og kommer til å savne atmosfæren her. Jeg er veldig fornøyd med at vi fikk delta på Europaseminaret på helt lik linje som de andre lærerne, og at vi blir invitert på andre arrangement utenom arbeidstid. Dette har gjort oppholdet vårt unikt og noe vi kommer til å huske for alltid, sier Kristina.

Margrethe har sluttveiledning med Kristina. Begge er godt fornøyde med hverandres innsats under praksisperioden.

Ros til veilederne

Kristina, Trygve og Jonas veldig fornøyd med den jobben Margrethe har nedlagt som veileder i praksisperioden, og forteller om frie tøyler og rom for å eksprimentere. -Vi har fått veldig god oppfølging av Margrethe. Hun har hjulpet oss med alt vi har spurt om, samt gitt oss gode tilbakemeldinger og tips. -Samtidig som hun alltid var tilgjengelig for å hjelpe oss. Hun er veldig positiv, motiverende og lett å samarbeide med, roser Kristina.  

-Jeg setter også veldig stor pris på at hun stilte opp på strak arm da jeg trengte hjelp til noe som ikke hadde noe med praksis å gjøre. Dette var veldig betryggende da en blir jo litt usikker når et problem oppstår utenlands. Hun har også vært veldig hjelpsom med tips til ting å gjør på fritiden her, som aktiviteter og spisesteder, legger Kristina til.

Petter og Kim på ungdomsskolen får også mye «kred» fra studentene. -Vi har følt at vi alltid kan ta kontakt med Petter uansett hva det var, og har hatt mange gode samtaler både før og etter undervisning. Han har gitt gode råd, og det at han har god IT kompetanse var veldig nyttig, siden det blir så mye vektlagt på denne skolen, sier Trine.

-Gjennom veiledningen har vi hatt mange lærerike diskusjoner om ulike situasjoner som oppstår i og utenfor klasserommet. For oss som studenter er dette veldig lærerikt. Petter fortjener også skryt for at vi studentene har fått sett mange sider av arbeidet som lærer, også det arbeidet som er litt mindre hyggelig. Jeg tenker at det er viktig for oss som studenter å få et innblikk i at ikke alt er en dans på roser når vi kommer ut i yrket, forteller Karoline.

Anna forteller at hun fikk veldig frie tøyler til å teste ut mye forskjellig i undervisningen. -Det har vært veldig kjekt. I tillegg har Kim bidratt til å gi meg mye verktøy i matematikkfaget, formidlet ulike sider og tips om aktiviteter jeg sikkert kommer til å få bruk for senere. 

Skolen var verter for utenlandsskolenes Europaseminar under praksisperioden. Da fikk elevene både prøve seg med en hel dag skoleovertagelse og mange nyttige forelesninger.

 

Læringsteknologi

På høgskulen i Volda er det ikke så stor fokus på læringsteknologi, og ingen av studentene hadde noe særlig erfaring med bruk av iPad i undervisningen. Det var derfor kanskje her de fikk aller mest utbytte av praksisen.

-Jeg hadde ikke erfaring med dette som undervisningsverktøy fra før av, men det er så absolutt noe jeg kan tenke meg å bruke i egen undervisning i framtiden. Det er et veldig lettvint verktøy som gir variasjon og et bredt spekter av ulike muligheter, forteller Jonas

-Dette med iPad var en av grunnene til at jeg søkte hit, sier Kristina. Det var veldig kjekt å få erfaring og se hvordan erfarne lærere bruker iPad i skolen. Jeg tror dette bare blir mer av og ville derfor teste dette ut før jeg er ferdig utdannet. Vi får ikke mye opplæring i dette på høyskolen.

Jeg synes iPad har mange gode muligheter for oss som lærere, spesielt når det gjelder innlevering/innlesing av lekser og lignende, samt å kunne gi personlige tilbakemeldinger på effektive måter. Jeg personlig ønsker å bruke iPad som et verktøy sammen med mer tradisjonelle måter å arbeide på, da jeg mener at elever trenger mange ulike arbeidsmetoder i undervisningen slik at det ikke blir for ensformig.

Ipaden gjør mange ulike verktøy og lett tilgjengelig, mener Trine. -Og det gir elevene lett rask tilgang på informasjon. Fordelen jeg ser er at elevene slipper å ha så mange bøker, og ark å holde kontroll på, samt at man kan variere vurderingsformer enkelt gjennom skriftlig, video, lyder, quizer og spørsmål.

-Det at alle elevene har hver sin ipad og gode rutiner for bruken av den, gjør skiftet mellom aktiviteter effektivt. Likevel ser jeg viktigheten av å la elevene arbeide mer fysisk med noe konkret i hendene. Så jeg tror jeg kommer til å ha en god balanse mellom iPad og “gammeldagse” metoder når jeg skal undervise, forteller hun.

 

Anbefaler Den Norske Skolen, Malaga

-Jeg kan gjerne anbefale fremtidige studenter å ta praksis hos DNS Malaga. Vi har blitt svært godt tatt imot og har følt at vi er her for å bidra i den tiden vi er her, både med tilsyn av elevene, men også i form av konkrete innspill på kurs/seminar vi har deltatt i. Vi har også blitt invitert på arrangement utenom arbeidstid som ikke nødvendigvis arbeidsplassen har hatt regien på, noe som ytterligere bidrar til trivsel, mener Trygve

Anne sier hun har opplevd at dette er en skole der du finner lærere som brenner for ulike typer undervisning, med mye bruk av spill, samtale og iPad.  -Det er en veldig god kultur blant kollegiet, og du blir godt tatt imot. I tillegg er det ikke feil å være litt i varmere strøk en tur!

-Det er en fin opplevelse å få se hvordan en norsk utenlandsskole fungerer i praksis, da det er veldig annerledes enn i Norge. Spesielt med tanke på at det er mer ressurser tilgjengelig, og at det er en skole med relativt få elever og små klasser.  Man får også et fint innblikk i hvordan fremtidens skole i Norge kan bli med bruk av digitale hjelpemidler. – Å se hva det å bo i et annet land gjør med det kollegiale samspillet var også spennende. -Man blir mye bedre kjent, og tilbringer mer tid på fritiden sammen, bekrefter Kristina.

-Så absolutt, fyller Jonas inn. Skolen er av relativ høy standard og personalet er hyggelig og imøtekommende. Det er ellers en fin mulighet å få oppleve en teknologisk skole som i tillegg befinner seg i et annet land. Mye sol og muligheter for opplevelser er heller ikke dumt.

 

Studentlivet i Arroyo de la Miel

Studentene fikk leid et rekkehus i enden av hovedgata i Arroyo 30 min gange fra skolen. De leide gjennom AirBnB for ca. 20 000 kr for en hel måned. -Delte på seks personer, er ikke prisen noe å klage på, mener Kristina. -Huset var helt supert! Airconditionen, tre soverom, to toalett, tre dusjer, en stor og flott bakgård, veldig bra utstyrt kjøkken, tre TVer, vaskemaskin og garasje. Vi har ikke manglet noe!

Anne forteller at det har blitt en del stranddager og litt shopping. -Vi har besøkt noen nabobyer, Mijas Pueblo, Malaga og Fuengirola. Det ble også en tur til Marokko. -Det har vært lange praksisdager, men siden vår leilighet hadde uteområder, har det også ofte blitt en time eller to soling rett etter skolen før middag og planlegging, sier hun.

-På fritiden har vi brukt en del tid på soling og avslapping på terrassen, men vi har også opplevd mye, forteller Jonas. – Vi har gått/reist rundt i nærområdet, vært på stranden, spilt padel og volleyball, spist på restauranter og vært på barer/nattklubber. I høstferien fikk jeg vært en tur i Barcelona også, hvor jeg blant annet så fotballkamp. Ellers vil jeg si at det var veldig gøy og spennende å få oppleve Europa-seminaret.

Vil også skryte av personalet som har vært veldig hyggelig og invitert oss med på ulike begivenheter, som blant annet Halloweenfest, forteller Jonas. (foto privat)

-Skolen har tatt oss veldig godt i mot, og inkludert oss i alle aktiviteter. Alle er veldig behjelpelige, og det er flott å se et så fint miljø blant kollegaene. Jeg har følt meg veldig velkommen på skolen fra dag en, avslutter Trine.

Kristina kunne ikke vært mer enig: -Jeg er veldig, veldig fornøyd med oppholdet og angrer ikke ett sekund på at jeg søkte praksis i Spania. Dette var verdt alle pengene jeg måtte ut med for opplevelsen, det er det ingen tvil om!

Norskeskolen